LOGO
  Anasayfa   Kayıt Ol      Üye Listesi    Takvim    Arama    Yardım        Skins    Giriş 

Biga Forum
      Kilitli ForumBiga Hakkında
            Kilitli ForumBiga da Eğitim

Mesaj icon Konu: BiGa EgitiM DuRumU
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
ahmet71023
Yeni Üye
Yeni Üye
Üye Bilgileri  
Kullanıcı No.: 22
Üye Durumu:

Teşekkür Bilgileri 
Hak Puan : 0
Kidem : 5
OrtalamaHak : % 0
Irtibar :0

Alıntı ahmet71023 Cevaplabullet Konu: BiGa EgitiM DuRumU
    Gönderim Zamanı: 14-Şubat-2009 Saat 15:53
 İlçe'de okuma yazma oranı %99 dur.İlçe'de 4 adet matbaa mevcuttur.Günlük olarak Doğuş gaztesi.Haftalık olaraka ise Bİga Gundem ve Biga Anadolu gaztesı cıkmaktadır.1 tane halk kutuphanesı bulunmaktadır.  

Düzenleyen ahmet71023 - 14-Şubat-2009 Saat 15:54
IP
BiGa
Yeni Üye
Yeni Üye
Üye Bilgileri  
Kullanıcı No.: 34
Üye Durumu:

Teşekkür Bilgileri 
Hak Puan : 0
Kidem : 5
OrtalamaHak : % 0
Irtibar :0

Alıntı BiGa Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 31-Temmuz-2009 Saat 10:54
Eğitim Ve Kültür . . .  

1- l.Tanzimat’a (1839)Kadar Olan Dönem:
Bu döneme kadar Osmanlı imparatorluğunun belirgin bir Milli Eğitim politikası yoktur.Hatta bu zamana kadar Müh Eğitim işleri Devletin görevlerinden bile sayılmamıştır .Osmanlılar tarafından kurulan her köye ve kente islam Dininin kurallarını yerine getirmek ve islam Dininin daha da yaygınlaştırılması için bir mescit veya cami inşa edilemiyordu .Bu mescit veya camiye bitişik bir oda o köyün veya kentin okul görevini yerine getiriyoruu.Meseit veya camiîer köy halkı tarafindan yapıldığı gibi imamın yıllığı da yine köy halkı tarafından karşılanırdı.Köyün veya kentin imamı aynı zamanda o yerin öğretmeni idi.
Sıbyan ve mahaiie okulu denilen bu okullarda imamlar tarafından İslam Dininin kuralları ezberletilirdi.Bu okullarda pozitif bilimlere yer verilmezdi.Sıbyan ve mahalle okullarının üzerinde de medreseler bulüîiurdu-Medreselerde Skolastik bir yöntemle dini konular işienirdj.Sıbyan okuilan ve medreselerin yanında dini konuların işlendiği tekkelerde bulunurdu.
İlçemiz Osmanlı Türklerinin eline geçtiği 1364yıhndan sonra Kara Timurtaş paşanın oğlu Gazi Umur Bey tarafından Biga’da bir cami yaptırılır .Bugünkü çarşı caminin yanında olduğu sanılan ve daha sonra yeniden yapılan bu camide ilk Sıbyan ve mahalle okulları açılmışür.Daha sonra bugünkü Kurşunlu Camii 1470 yılında yapılarak Sibyan okullarına JönüşturüJmüştür.Daha somaki yıllarda yapilan Ulu Camii, îîaei Veli Camii,îğdcli Camii,Takyeci Camilerinde açılan Sibyan okulları diğerlerini takip etmiştir.
İ 8. Asrın ikinci yansında şimdiki çarşı caminin bulunduğu yerdeki 2 Medrese de bugünkü anlamda Orta Öğretim yapılmış ve 1500 öğrenci bu okulda öğrenim görmüştür,
1924 yılında Tevhidi Tedris3t(Öğrenimi birleştirme) yasasının yürürlüğe girdiği zamana kadar görev yapan ve 18.Yüzyılın ikinci yansında çarşı carnii yanında kurulan kitaplığın dini kitaplarının Müftülüğe devrolundağu bir kısmının da yok olduğu anlaşılmaktadır.Osmanlı köylerinde bulunan Sibyan okuilan yalnızca köy halkından yardım görmelerine rağmen azınlık köylerinde (Aksaz,Ueğırmencık,Yeniceköy) açılan okullar o köy halkının yardımlarından başka Patrikanelerden yardım görürlerdi.

2-Osmanlı İmparatorluğuinun Çöküşüne Kadar Olan Döneni
Bu dönemde eğitim ve öğretim yine din ile şeriat kurallarına ,medrese kültürüne dayalt idi. i 847 yılında Miiii Eğitim işleriyle uğraşmak üzere Mekteb-i Umumiye Nezareti kurulmuş böylece Milli Eğitim işleri Devlet görevlerinden sayılmaya başlanmıştır.Daha sonra 1857 yılında da bu ad maarif nezareti olarak değiştirilmiştir.Milli Eğitim işlerinin tam bir devlet görevi olarak sayılması 1869 ythnda yürürlüğe giren Maarifi Umumiye Nizamnamesinin (Milli Eğitim Genel Tüzüğü ) yürürlüğe girmesi ile başlar. Gerekçesi Maarif Müsteşarı Sadullah Paşa tarafından hazırlanan bu tüzük genel olarak İlköğretimin zorunlu olmasına eğitim ve öğretim yöntemlerinin yenileştirilmesini Milli Eğilim merkez ve taşra örgülünün yeniden düzenlenmesini .okulların yeniden derecelendirilmesini öngörüyordu.
Tanzimat’tan sonra yenilik getiren tüzüklerden biride 1867 yılında yürürlüğe giren Teşküat-s Vilayet (î! Örgütlerinin Kurulması) tüzüğüdür.Bıı tüzük hükümlerine uyularak 1870 yılında ilçemizde bugünkü anlamında Belediye örgütü kurulmuştur.
1880-1881 yılarına doğru Çanakkale İl ve İlçe örgütleri kunılmuştur.İlçe örgütünün kurulmasından sonra l İlkokul Kız ve Erkek olmak üzere 2 Rüştiye (Ortaokul) bunların dışında da Karabiga ve Gümüşcay’ da l’er İlkokul acılmtşttr.îlce Merkezide azınlıklara ait 2 Rum İlkokulu ile ! Krmeni İlkokulu açtldığt7ayrtca yine aynı azınlıkların bulunduğu Aksaz.Değirmencik ve Yenice köylerinde yine Rum İlkokulun açılmıştır.
1913 yılında Tedrisat-ı İptadiye (İlköğretim) yasasının yürürlüğe girmesi ile de Rüştıye(Ortaokui) okulları kaldırılmış,yerlerine 6 sınıfla Numune İlkokulları açılmıştır.
1.Dünya Savaşının en karışık yılarında da bugünkü Osmangazi İlköğretim okulunun eğitim ve öğretim yaptığı bina Osrnangazi Numune İlkokulu olarak açılmıştır.Bunun sonucu olarak ilçe merkezinde bulunan 2 Rum ilkokulu ile ! Ermeni İlkokulu ve azınlıkların bulundukları köylerdeki İlkokullar kapatılmıştır Daha sonra da köylere Türk soyiu göçmenler yerleştirilmiştir.
3-Cumhurıyetten Bugüne Kadar Olan Dönem:
Cumhuriyetin başladığı yıllarda ilçemizde dini eğitim yapan medreseler yine bulunuyordu,Bu medreseler 1924 yıhnda yürürlüğe konulan Tevhid-.i Tedrisat(Öğreîirnin birleştirilmesi) yasası ile kaldırılmıştır.
1924 yılında Tevhid-i Tedrisat yasasıyla yapılan değişiklikten sonra 6 yıl alan İlköğretim 5 yıla indirilmiştir.739 sayılı ve 22 Mart 1926 tarihli Teşkilat Kanununda ilköğretim okullarını süresi 5 yti ise de bu kanunla köy İlkokulları için en az 3 yılık öğretim yeterli görülmüştür.Bu tarihlerde ilçemiz merkezinde 2,Gümüşçay ve Karabiga’da l ’er İlkokul 5yıllık öğretim yaparken köy ilkokulları 3 yıllık öğretime devam etmişlerdir.
1939 yılında toplanan Milli Eğitim Şurasının karan ile 1939-1940 yıllarında 4’cü , 1940-1941 yıllarında 5’nci sınıflarda açılarak köy ve şehir İlkokullarının öğretim sırası arasındaki farkın kaldırılmasından sonra ilçemiz köylerinde de sınıflı ilkokullarının açılmasına başlanmış ancak tüm köylerimizde 5 sınıflı ilkokulların tamamen açılması işi 20 yü sonrasına kadar sürmüştür.
4- Temel Orta ve Yüksek Öğretim ve Eğitim Kuruluşları: a- TemeJ Eğitim:
İlçemizde temel eğitim düzeyi oldukça yüksektir. Eğitim ve öğretim hizmetleri merkez ve köylerde l anaokulu ve 34 ilköğretim okulunda sürdürülmektedir.
b-Lisclcr:
ilçemiz merkez ve kasabalarında çok prograıalî lîse(Ticaret Meslek Lisesi) 3, Genel Lise 2, Meslek Lisesi 4 ve l Anadolu Lisesi vardir.Bu Liselerdeki öğretmen ve öğrenci rnevcutlan aşağıdadır.

3-Halk Eğitim Merkezi ve ASO Müdürlüğü:
İlçemizdeki yaygın eğitim faaliyetleri Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğünce yürütüImektedir.Bu merkezde î Müdür,4 Kadrolu Öğretmen, 5 Kadrolu usta öğretici ve 2 Hizmetli görev yapmaktadır.

4-Mesleki Eğitim Merkezi:
İlçemizdeki Mesleki Eğitim Merkezinde 1 Müdür,1 Müdür Yardımcısı, 3 kadrolu öğretmen, 1 memur ve 2 hizmetli görev yapmakta oiup, meslek dalı olarak; tesviyecilik,metal işleri, tesisatçılık elektrikçilik, motorculuk, elektronik,döşemecilik, ağaç işleri, terzilik, berberlik, dericilik, yiyecek hazırlama ve pişirme bölümlerinde toplam 132 Çırak,258 kalfa öğrenim görmektedir.

5-Okuma Yazma Durumu:
İlçemizde okumu yazma oranı %99 dur.

6-Basım Evleri-Kitap evleri:
İlçemizde matbuat isteri yapan 4 adet matbaa mevcuttur .İlçemizde günlük olarak Doğuş Gazetesi, haftalık olarak da Biga Gündem ve Biga Anadolu gazetesi çıkmaktadır.
İlçe merkezinde Çocuk ve yetişkinlerin ihtiyacını gidermek üzere l Halk Kütüphanesi mevcuttur

7-Sinema:
Biga Belediyesine ait Kültür sarayı Sinema ve tiyatro ile Konser ve toplantılar için kullanılmaktadır.

8-Spor:
İlçemizde spor branşları;Futbol,Basketbol,Masa Tenisi ve Atletizmdir.Spor tesisi olarak İlyas Bayram Stadyumu, kapalı spor salonu ve güreş antrenman salonu vardır. Futbol müsabakaları için ayrıca Biga Merkez Belediyesi, Gümüşçay, Balıklıçeşme ve Karabiga Belediyesi ile Çavuşköy Muhtarlığına ait semt sahaları vardır.
Spor faaliyetlerinden en gelişmiş olanı futboldur. Futbolda Bigaspor Kulübü ile 12 adet spor kulübü de Çanakkale bölgesi Amatör Kulüplerinde mücadele etmektedir.

9-Folklor:
İlçemiz ve çevresi folklor yönünden zengin sayılmakla birlikte bu güne kadar planlı bir çalışma yapılmamıştjr.İlk ve Orta dereceli okulların bünyelerinde kurulan ekiplerle folklor faaliyetleri sürdürülmektedir.
H M M M M . . .
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03 wwf-vb